Wie?

Zodra mensen samen iets willen is het handig om te weten hoe jijzelf en hoe de ander(en) denken. Of dat nu werk, een huwelijk, een vriendschap, een sollicitatie, een gemeenschappelijk doel, een vereniging, een politieke partij, een meningsverschil, een ruzie of iets anders is. In verschillende situaties reageren de verschillende stijlen op een specifieke wijze op elkaar. We weten in ieder geval dat niet iedereen op dezelfde wijze als jijzelf reageert.

Als je weet hoe het werkt zul Je je met meer succes manifesteren.

Herkennen van mentale stijlen als typologie

Iedereen, mits niet ziek of beschadigd, heeft de beschikking over alle mentale stijlen. Net als bij de fysieke voorkeur voor handgebruik zal ook iedereen zijn persoonlijke mentale voorkeuren hebben.

Mentale voorkeuren hebben tot gevolg dat iemand daardoor “herkenbaar” wordt. Iedereen opereert nu eenmaal het liefst in z’n comfortzone. Het labelen van rollen en voorbeelden draagt het gevaar van stigmatisering met zich. En dat is niet handig omdat iemand heel goed uit zijn/haar “rol” kan treden.

Bij mentale voorkeuren is iemand niet een type maar denkt bij voorkeur op een bepaalde wijze.

Mentale voorkeuren zeggen niets over competenties, geven geen (waarde)oordeel en geven geen inzicht in kennis en kunde.

Mentale voorkeuren zeggen wel iets over de verschillende wijzen waarop iemand informatie zendt / ontvangt en naar een eigen inzicht vertaalt.